Aanleg duurzaam fietspad

Aanleg creatieve container terminal
mei 12, 2017

Een duurzaam fietspad aanleggen. Dat is de vraagstelling die RvB kreeg van gemeente Geertruidenberg. Fietspaden moeten niet alleen functioneel zijn, maar het zijn de visitekaartjes van de gemeente.

Ruud van der Zal legt uit wat de uitdaging voor RVB infra was: ’’Omdat het 2,5 kilometer lange pad op een instabiele oude dijk ligt, moeten we om de zoveel jaar nieuwe slijtlagen asfalt aanbrengen. Dat kan duurzamer en kostenbesparender, dacht ik. Op internet stuitte ik op de stabilisatiemethode waar RvB Infra een innovatieprijs mee had gewonnen. Na een heldere uitleg en scherpe aanbieding gaf ik ze de opdracht voor een pilot. Die pilot bewees direct de kracht van hun creatieve oplossing.”

Door een bindmiddel aan de ondergrond toe te voegen, kreeg het fietspad ultieme stabiliteit en een sterke verharding. Wat ons naast de lange levensduur aansprak, was het 100% hergebruik van alle vrijkomende materialen. De uitvoering verliep ook heel soepel. Toezicht was eigenlijk niet nodig. Na de volledige aanleg ben ik, als test voor de sterkte, met de auto over het fietspad gereden. Zelfs dat ging prima. We denken er nu over na om alle half verharde voetpaden langs De Veste in Geertruidenberg aan te pakken. Met dezelfde slimme methode van RVB infra natuurlijk.’’

Opdrachtgever: Gemeente Geertruidenberg
Ruud van der Zalm (Wegbeheerder)